海水領域 SeaFishZone

查看: 8789|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

淘寶物流 [複製鏈接]

樓主
請問淘寶和海寶有什麼分別?例如在淘寶看見一支燈,由深圳友人賬號幫我拍下,發貨地在北京,店註明去深圳包郵,去香港56元,想問一般系貨到了深圳自己找順豐送來香港順豐站,定賣家安排交順豐?

沙發
用外面的淘寶集運,官方集運,水族野通常寄吾到
有好多間,到貨啦,多寶,兩間用開
寄去大陸倉庫,然後集運落來
順豐太貴,又吾系特別快

板凳
寄生口野?

地板
amberclown 發表於 2015-10-28 15:59
用外面的淘寶集運,官方集運,水族野通常寄吾到
有好多間,到貨啦,多寶,兩間用開
寄去大陸倉庫,然後集 ...

C兄,我支燈6Kg佢話去新界運費大約80元港銀到,

777 發表於 2015-10-28 17:33

集運去自提處,應唔洗咁貴
你可以望manybo(集運公司)
9/3/14 人工公子*2 ;8/8/14 -18/9/16食苔巴; 24/11/14 -9/8/16白尾b;18/7/14 人工背心; 5/2/15 野生公子*2; 20/6/15 藍吊仔;1/8/15 青魔b; 25/10/15 火鳥*2, 火公仔

777 發表於 2015-10-28 17:33

6kg的話,用“到貨啦”集運,自取應該50-60蚊左右,最平 多寶貴少少,自取點比較多

支燈今日去順豐自取點提,回家後發現外殼爆開損毁頗為嚴重!再看看包裝個紙皮箱同燈身損毁處!有處好明顯既凹位,今次真係慘,中伏了

有冇得換?

samson2014801 發表於 2015-12-3 23:19
有冇得換?

順豐同我講話上面淘寶店老闆畫面承認出貨時已損壞!所以沒順豐沒責任作任何賠償,之後淘寶店老闆係微信同我講係當地順豐收件仔承認佢地不小心,老闆話同佢地熟!篤佢地出黎扣好多獎金,一家大細好慘,再從新發貨去深圳,我最大受害者,車費都蝕埋

蝕車費都叫做攞番件貨,好過有D淘宝老板不負責任。如果淘宝老板吾負責順豐好似貨爛只賠幾倍運費。