海水領域 SeaFishZone

查看: 9949|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

新魚白點隔離(簡單法) [複製鏈接]

樓主

論壇元老

沙發
咁樣同放落主缸或在主缸西起有乜分別?

板凳
沙缸抽水入膠箱,再排水出沙缸

地板
...

唔夠密,細過5nm先得,300目以上

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

可以一獲熟
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

67547487 發表於 2015-12-24 20:10
唔夠密,細過5nm先得,300目以上

重有另一重點
另外比較省位,處理容易。隔離其間如發現白點,爆身可關閉入水泵在箱內治療(如落黃粉或其他藥物浸二三小時)後抽出箱內水,開返抽水泵。
新魚在箱內開晒口無病後可即時入缸不怕水質不適應。

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

你個title好誤導,完全隔唔到白點囉!

may414 發表於 2015-12-24 21:03
你個title好誤導,完全隔唔到白點囉!

你重未清楚另一重點再想下

會害死班新手

keithv3v 發表於 2015-12-24 21:30
會害死班新手

點解呢

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

個人認為,用Q桶或Q缸,真正隔離主缸比較穩陣
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2015-12-24 22:29
個人認為,用Q桶或Q缸,真正隔離主缸比較穩陣

但Q桶Q缸每次換水都要對水對溫及須多些地方

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

樟腦板 發表於 2015-12-24 22:38
但Q桶Q缸每次換水都要對水對溫及須多些地方

其實Q魚主要都係想安全及放心,做多少少都係值得
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2015-12-24 22:47
其實Q魚主要都係想安全及放心,做多少少都係值得

我呢個方法都幾安全架。好似各位重未明個原理。俾小小貼士一個字(光)。

師兄求教,想問我地冇可能廿四小時睇住魚缸,萬一條魚爆身,內感染,或中白點,唔能夠即時關水閘點算?明白香港地地方細,自己玩魚Q桶成屋都係,引起家人不滿,所以想知個系統有咩特性?

此方法有幾個優點如慳位,方便觀察魚狀態等。
當然首先我會新魚回來時對水對溫後先放在桶養一日後基本無問題就會過二分鐘淡水(不會多過二分半鐘,因如果有飛碟二分鐘內一定現刑)先放缸底膠箱養。
現不談白點先。
先說病症如果發現察鰓爆身就關閉上水泵落藥浸3至5小時(我用孔雀石綠,比較溫和效果唔錯。一定不用tdc因福爾馬林太勁分量難控制蟲未死魚先死)因全程都用主缸水。減少魚對水質適應。
再說開口問題,新魚不用每天換桶時撈出撈入之壓力,比較快開口
現說白點。我說過光字(白點蟲怕光,所以會在晚上游出付於魚身)所以缸底是24小時開燈的。
箱出水位置上有小紗魚網(不知幾多目,看落很密)唔緊要下面有幾層濾水棉當有白點流出會被網同棉隔離因怕光不會離開或有離開都要經過下層生物環再過另格正是化氮所在好大機會給抽入化氮內氣泡推到收集杯。故如果白點24小時內不上魚身會死亡。
此法重有優點是魚經過起碼半個月過程如無問題即可放缸茜養與舊魚展開另一共處理程(因全程都係主缸水)
本人用此方法已一年效果唔錯,比之前用桶Q都會經常發白點。
故分享,望各魚友指教。

多塊棉離水更好.
即係同之前白點隔離方式一樣.
但多左樣野..光..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2015-12-25 15:08
多塊棉離水更好.
即係同之前白點隔離方式一樣.
但多左樣野..光..

我的棉是離水的。我沒看過你所講的之前白點隔離方式是否同我之方式相同。請給鏈接看看,謝謝

樟腦板 發表於 2015-12-25 18:17
我的棉是離水的。我沒看過你所講的之前白點隔離方式是否同我之方式相同。請給鏈接看看,謝謝

大致都係個隔魚盒.入面有高密度棉
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=50541
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/