海水領域 SeaFishZone

查看: 4456|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

請問化氮 [複製鏈接]

樓主
由於小弟個沙缸同個櫃做得好埋 放唔到平時見到果D化氮

自己個缸總水體500L左右 想請問一下有冇外置化氮好介紹?

另外睇中左個Deltec MCE600 又想請教一下師兄們E個夠唔夠力同埋香港有冇得賣?

沙發
Deltec McE600海洋有得賣。
你指個沙缸櫃做得太矮?入唔到大型化氦?

板凳
icefireman 發表於 2016-2-1 23:43
Deltec McE600海洋有得賣。
你指個沙缸櫃做得太矮?入唔到大型化氦?

唔該師兄先

係啊 沙缸底度上去櫃頂得55CM 想買SC1455都唔夠位入

地板
魚友,影幅沙缸相,一齊研究下。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

500L入唔到1455?
咁真係好矮啊.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

icefireman 發表於 2016-2-1 23:50
魚友,影幅沙缸相,一齊研究下。

附上沙缸照

直立式應該都放唔入

成個底缸拉出黎放支skimmer入去再推返入櫃底咪得囉, 重要係支skimmer可見水位要氈幾高姐...

lilyme 發表於 2016-2-3 01:24
成個底缸拉出黎放支skimmer入去再推返入櫃底咪得囉, 重要係支skimmer可見水位要氈幾高姐...

咁樣放 會唔會拎唔到頂個樽出黎?

另外想問mce600夠唔夠力 夠力我扑鎚

KBEN12345 發表於 2016-2-3 13:22
咁樣放 會唔會拎唔到頂個樽出黎?

另外想問mce600夠唔夠力 夠力我扑鎚

咁樣放係唯一辦法,但你要清楚個化氮要浸水幾多,再加化氮本來的高度,櫃的空間夠唔夠,別忘記要留空間把化氮杯拿出來清潔.
火花,太后,皇帝,西非,紫月,藍咀,公子*4

不如考慮換沙缸

小兒科 發表於 2016-2-3 15:39
不如考慮換沙缸

已經打算換

但問題係個櫃底係“long”高左 所以先唔夠位

所以一開始都問外置化氮有冇好介紹

1455 佢個網都話佢530mm高 而我個櫃由缸底度到上頂先570mm

KBEN12345 發表於 2016-2-3 15:43
已經打算換

但問題係個櫃底係“long”高左 所以先唔夠位

換個櫃最上策!
火花,太后,皇帝,西非,紫月,藍咀,公子*4

skimmer起碼魚缸水量2倍以上. 頂個樽拎唔拎到出黎係其次, 你放得入去自然拎到出黎, 問題係麻煩姐. 污水用另一個樽入住, 盡可能唔洗下下拎個杯出黎. 櫃底唔夠高係硬傷, 唔換櫃唔用ex. skimmer唯有咁囉.

lilyme 發表於 2016-2-3 16:12
skimmer起碼魚缸水量2倍以上. 頂個樽拎唔拎到出黎係其次, 你放得入去自然拎到出黎, 問題係麻煩姐. 污水用另 ...

水量2倍係指化氮個水泵?

eg. Bubble Magus 220-CS

Capability: 1200L-1700L (意思係呢個..)
Pump: EHEIM 1260
Pump power: 33W, 110V 60Hz
Air intake: 960L/H
Dimensions: 9.8" * 12.2" * 22.6"
Cylinder: MAX 9"
Water Level: 9.5"-11"

明白

唔該哂咁多位師兄 已有決定