海水領域 SeaFishZone

查看: 3094|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

新手開缸養水問題 [複製鏈接]

樓主
想請教一下各位師兄,
小弟開缸2個月(18"x18"x22" FOT),
主缸有一萏黃骨加薄底沙,
沙缸有5L Daze 環,4L Sera環同埋幾包細包珊瑚骨,
3500L/H 上水泵行中間果檔,
SKIMMER 用BM NAC3.5
生物有3條摩同一條3點白,
一個月前開始NO2, NO3爆紅,
但係到而家NO2都未回落,
魚缸同黃骨都有啡苔,
NO2,NO3爆紅後未換過水,
期間有落硝化菌同蜂皇漿,
想請問係咪只需要繼續等???

沙發
係,要繼續等,唔好換水,直至 NO2 = 0

不過我唔肯定你環夠唔夠,因為我冇用過環。要請其它師兄答你。
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

板凳
加多5L啦,其實有位最好加盡佢,100L水得9L,真係睇落唔夠日後再加多啲魚。
No2會在一夜之間由紅變無。2個月都差不多了,識下一次落3支蜂皇漿,睇下無有驚喜。
生瑚骨無乜用,留多啲空間放環
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

地板
多謝兩位師兄意見,我會抽起珊瑚骨,再加多d環落去。原來係一夜由爆紅變無架,仲以為會慢慢跌番零,希望呢日快d黎,忍手唔加魚好辛苦。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

唔開化氮會快d完成N-cycle
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500