海水領域 SeaFishZone

查看: 3613|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

新手開缸1個月 n- cycle好似未完成 要求救援 [複製鏈接]

樓主

想請問各位ching小第是一位新手 魚缸出了啡苔但比人誤導左係e個時候換水 之後沒最出  魚缸入面有1小醜魚 1藍吊 1火鳥 1藍仙同1灰仙 佢地都頂左3 4個星期我可以點令n cycle繼續進行 但同時保護魚仔  魚缸背滴24高 18濶 24長 放滿生物環 fot魚缸 落過銅藥 藍仙有d石但所有魚都開哂口搶食 @_@ 謝回覆感恩。

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

沙發
你缸應該行過n cycle,現在最好買試紙check 下no2是否零,是的話祇要定期換水及慢慢加魚就得ka la,祝你成功。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
你剛開缸.就咁多魚.其實換水都OK.NCYCLE一樣照行.
只係行慢D.但好處毒性冇咁強.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

地板
感謝 ching 的回覆

但我e家要開化氮嗎? 因為佢一直打左好多黑色野出黎

已經開始左養生物當然要開啦

未到n cycle照可換水,其實唔洗什麼死士魚,水照養,魚照養,只不過唔可多魚,勤換水,n cycle照行,慢d咪慢d,慢慢加魚,依d先係樂趣,但當然唔好揾條毛巾去開缸啦