海水領域 SeaFishZone

查看: 3050|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

魚缸一問 [複製鏈接]

熱心會員 論壇元老

樓主
各位師兄小弟有個開題就是魚缸滴漏槽設置在左邊或右邊都有個問題就是缸頂水不能全面地流入滴漏槽,而中開滴漏槽就輕易地張缸面污水排走,但為何市面99%滴漏魚缸都沒有中間滴漏槽而通常都是左或右,有啲專業做缸師父都是分左或右而不做中置

沙發
搭單問埋我見坊間好多滴漏槽設計同背濾一樣, D水祗係從上梳流入去係咪正常呀?
睇魚魚
https://www.flickr.com/photos/162333693@N04

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
中間流槽比較難砌景正方形缸另計,水從上梳流入正常,下梳其實作用不大,缸底加造流同出水咀實制D。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

地板
我原來是上下入水、但現在已經關閉了上面入水、得返下面入水、好處係缸低D沙會乾淨好多、因我已經五年冇洗沙了、

熱心會員 論壇元老

跟河馬師兄提共這樣我應做中間單滴漏槽魚缸,因為單滴漏小左一層做下面梳水因而會細左比較容易砌景,而我發現來佬原裝缸如redsea缸全部都是中置單滴漏

中間槽係好, 但直望個缸, 槽位太礙眼唔係咁靚.