海水領域 SeaFishZone

查看: 3045|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

新手問因養唔到東非千手 , 求基本 LPS 數值參考 [複製鏈接]

樓主

新買的東非千手每況越下 , 滿天星開始無以前開得咁多 , 昨天的讀數 NO3 20-40ppm , PO4 0.25ppm , CA 440mg/L , KH 196.9ppm (即係12) ? 水喉水 NO3 5-10ppm

請問咩問題....  NO3太高?

Thanks

補充 : 現有豆豆機 , 通心粉 , ROWA

補充內容 (2016-7-3 13:13):
草皮也不太開 , 其他如寶石花 , 豬腰 , 豬肉 , 扣 , 茉莉花就正常

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
NO3 10以下好D
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
咁應該要用 RODI 解決水源先?

RedSea PO4NO3-X 得唔得呢?

地板
arslok 發表於 2016-7-3 19:03
咁應該要用 RODI 解決水源先?

RedSea PO4NO3-X 得唔得呢?

我三呎缸用差唔多一年,每日5ml,珊瑚缸No3keep住0.Po4就0.03咁上下
最明顯降No3因我魚缸爆紅,就試下又每日5ml一個月後去到0

zfcyrus 發表於 2016-7-6 13:24
我三呎缸用差唔多一年,每日5ml,珊瑚缸No3keep住0.Po4就0.03咁上下
最明顯降No3因我魚缸爆紅,就試下又每日 ...

已經買咗嚟試下 , thx