海水領域 SeaFishZone

查看: 3025|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

新手問有冇師兄長期用生石fot, 冇水冷咪變死石? [複製鏈接]

樓主
生石問題,要用做造浪吹住舊石?

沙發
生物石在主缸,最重要有水流,同水冷無關系

板凳
但高溫(OVER30)會5會令石上微生物死亡,有人話會有人話5會..

地板

用生物石養FOT最重要係石的硝化細菌,硝化細菌生命力強,可適應高温,強力造流,高溶氧量,就可以幫缸水完成n-cycle,石上其他微生物死咗冇問題,以前冇水冷都係咁養,不過一定要石多魚少,魚多必反缸,最好加個輔助物理過瀘。其實用死生物石開缸都可以,只不過要等d死石起菌,開缸時間較長。

arfaifai 發表於 2016-7-11 09:23
生物石在主缸,最重要有水流,同水冷無關系

Thx 師兄

5ocean 發表於 2016-7-11 13:50
用生物石養FOT最重要係石的硝化細菌,硝化細菌生命力強,可適應高温,強力造流,高溶氧量,就可以幫缸 ...

師兄生物石放左入缸3-4日,石有D黑色野刷唔走,重可以繼續用?

lokman2857 發表於 2016-7-11 21:37
師兄生物石放左入缸3-4日,石有D黑色野刷唔走,重可以繼續用?

冇問題可以用,只要夠水流就得。其實生物石生死冇所謂,有d師兄買翻嚟特登用雙氧水浸死石上所有生物,重新起箘。

如果唔夠水流會唔會壞水?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

lokman2857 發表於 2016-7-12 19:28
如果唔夠水流會唔會壞水?

最底果層生物石唔好砌得太密,  加個造流向落水槽果邊吹,  留返d空間去水去屎會乾淨 d

個人認為生物石要佔缸水體積最少5份1,  即係如果100L水就要20~25磅生物石

正常會先出啡苔,  之後青苔,  然後紫苔

我之前個48吋缸用約80磅生物石,  唔用生物環亦可平衡到
暫時停賽

Thx 各位師兄意見