海水領域 SeaFishZone

查看: 2707|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

有關造浪泵一問 [複製鏈接]

樓主

小弟打算會養珊瑚,造浪機似乎係必備,見到淘寶好多大大部,我個缸唔太大,想要個細D無咁阻掟,google 到一個咁既迷你造浪泵,問問會否唔夠力?我用30吋缸,謝答。

http://www.reef.hk/forum/topic/27869-%E7%8F%BE%E8%B2%A8wp-40-wp-25-%E8%BF%B7%E4%BD%A0%E9%80%A0%E6%B5%AA%E6%B3%B5%E6%96%B0%E7%89%88%E5%8F%AF%E8%AA%BF%E6%B5%81%E9%87%8F-%E6%97%A9%E8%B2%B7%E6%97%A9%E4%BA%AB%E5%8F%97-%E9%AD%9A%E8%A1%97%E9%AD%9A%E9%8B%AA%E5%8D%B3%E6%97%A5%E4%BA%A4/

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
30寸缸夠用
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
我主缸同你差唔多大,用wp25開頭都夠,但舊弱好多,我有沙底調較吹向有難度,會吹起D沙,同多死位,轉用cp25真係好用,小死位,開盡D沙都冇吹起,之前怕cp40太勁買cp25有少少後悔冇買大D

論壇元老

地板
zfcyrus 發表於 2016-7-29 07:56
我主缸同你差唔多大,用wp25開頭都夠,但舊弱好多,我有沙底調較吹向有難度,會吹起D沙,同多死位,轉用cp25真係好 ...

cp 系列係咪 造流 多過 造浪?

佢控制器同wp差唔多,我冇用造浪,因佢有個w2模式,可正反流,我覺好用過造浪,造浪一下一下,底D污物吹唔走

zfcyrus 發表於 2016-7-29 07:56
我主缸同你差唔多大,用wp25開頭都夠,但舊弱好多,我有沙底調較吹向有難度,會吹起D沙,同多死位,轉用cp25真係好 ...

小弟真係超級新手,cp25 係咩牌子?幾錢左右?係咪成條金魚街都有售?謝答

hkueric 發表於 2016-7-29 14:08
小弟真係超級新手,cp25 係咩牌子?幾錢左右?係咪成條金魚街都有售?謝答

呢度商店-器材都有,魚街就生X見有