海水領域 SeaFishZone

查看: 10733|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

過淡一問 [複製鏈接]

樓主
點解兩吋小仙一過淡3分鐘就死。未過淡好搶口和活躍。一過淡水就瞓係度。已經過淡死過好多條。點解會咁。到底小仙魚是否不易過淡水嗎?現在對過淡水真的怕了。

沙發
我估水温同ph差太遠

板凳
水溫和ph正常。一過淡就瞓係度。但發覺飬定左好耐過淡一般都冇事。

地板
如果細條的,加小量咸水會穩陣啲

請問大約要加幾多。現在過淡怕了。

adc 發表於 2016-8-20 20:03

1010會穩陣D

我覺得係你唔好彩,我次次都過淡5分鐘,當然都有D過完淡好快玩完,但係買魚都要睇有無態。其實你D魚係邊度買多?🤔

1010要行太奈了。生龍。樂悠悠。日旺都有。不過未過淡前好狀態吃唔停游唔停。一過淡幾好狀態都瞓係度。

請問新魚買返來可否咸度一次降到1010嗎?

我沒事沒干5會過淡....過淡都用魚江水慢慢溝淡列1010甘上下,先訂另1邊過全淡,,有咩事訂番過1010D水再用魚江水對溫對水入番江...暫時十幾次都沒魚死亡(多數都係幾吋GE碟同仙)

adc 發表於 2016-8-20 20:03

4淡比1份鹹水

我做過好多次過淡,我會先將魚袋放在沙缸,對好溫,先同魚缸對好水,然後才開始過淡,我通常用全淡水,溫度要較到同魚缸水一樣,淡水可加除綠水,之後將魚放在淡水中,睇條魚個態,如果態好過5分鐘都冇問題,如果條魚唔掂,即刻取出來放回魚缸水中,由於之前已經對好魚缸水,條魚多數可以救得番,我覺得過淡最重要的是淡水要同魚缸水同溫,溫度差別大條魚好易抽根,希望以上分享有多些師兄賜教,大家齊齊學習養魚知識

師兄。我水溫一至。過淡水中好狀態。冇瞓底。過完3分鐘。入主缸隔離盒再打氣。但擺入主缸就瞓係度。中有我係白點隔離盒入面飬左4至5日好搶口。試過好多條小仙。都過唔到淡水過關。反而魔就過淡完全冇事。完

我多數都係買返來就即刻過淡,好少出事,我冇用過白點隔離盒,唔知它的運作原理,但如果條魚本身好好態,過淡後放返落個盒到有事,就咁睇似乎個盒有些影響,睇下有冇其它師兄有用這個盒可以畀下意見

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

講係冇用,不如你影幾張相,
俾我地睇下你點過淡
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

謝謝咁多位師兄先。現在冇加新魚了。經過幾次過淡係咁死魚。後加的魚無過談了。q左一晚。直接入缸。

jack731 發表於 2016-8-22 21:52
我做過好多次過淡,我會先將魚袋放在沙缸,對好溫,先同魚缸對好水,然後才開始過淡,我通常用全淡水,溫度 ...

x2
不在手天長地久,只在乎靚魚常有

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

1:9 淡水浴浸5-6分鐘應該會睇到條魚有冇蟲跌出的,但過淡之前要睇條魚的狀態和要對温度。

師兄過淡前,你有沒有加除氯液去中和水中氯汽?本人做法是過淡前,把除氯液加入淡水中,然後打大氣,大概十分鐘後才把魚放入過淡,因為日常家用水會加入大量氯汽去殺箘,因此每次無論是準備過淡的水,或者是換水,都必定加除氯水。

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

Divertonyhk 發表於 2016-9-21 23:52
師兄過淡前,你有沒有加除氯液去中和水中氯汽?本人做法是過淡前,把除氯液加入淡水中,然後打大氣,大概十 ...

除氯液加了就最好