海水領域 SeaFishZone

查看: 3543|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

苔出現喺玻璃缸度 [複製鏈接]

樓主
苔出現喺玻璃缸度,近期越多影響美觀度,點先可以減少苔呀?謝謝你

2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

論壇元老

沙發

刷密d~ 開少d燈

板凳
dicky826 發表於 2016-8-30 17:00
刷密d~ 開少d燈

換多啲水會吾會有幫助?
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

地板
換水可以降低NO3, PO4有助減慢苔生長,但始終都會有,所以刷苔係日常打理魚缸必須,買個好d嘅有刀片刷,可以事半功倍。

補充內容 (2016-9-1 00:23):
仲可以加條食苔高手金眼吊

5ocean 發表於 2016-9-1 00:03
換水可以降低NO3, PO4有助減慢苔生長,但始終都會有,所以刷苔係日常打理魚缸必須,買個好d嘅有刀片刷 ...

我試過刀片刷係最易清潔,不過刷完玻璃花左呀

論壇元老

食苔既魚 好多時都食到 1 撻撻

論壇元老

tina_leung424 發表於 2016-8-31 23:21
換多啲水會吾會有幫助?

幫助一定有,但唔大
都係用雙手最靠得住!

tina_leung424 發表於 2016-9-1 03:07
我試過刀片刷係最易清潔,不過刷完玻璃花左呀

我一直用開Tunze都冇事,如果你個刷可以轉膠刀片,試吓得唔得先。仲有就係刷唔應該長期浸係缸入面,每次用完要拎出嚟沖洗乾淨下次再用,最後有個方法就係落銅藥可以殺苔,不過d魚冇病冇理由無啦啦落虊。

想請教下,由於Tunze都賣得幾貴,是否真的物有所值?同埋好似唔係好多地方有得賣,海洋見到賣500多元,有沒有邊間平D

jack731 發表於 2016-9-1 13:18
想請教下,由於Tunze都賣得幾貴,是否真的物有所值?同埋好似唔係好多地方有得賣,海洋見到賣500多元,有沒 ...

我係淘寶買過呢隻都幾好¥68 https://world.taobao.com/item/44125330256.htm?fromSite=main

jack731 發表於 2016-9-1 13:18
想請教下,由於Tunze都賣得幾貴,是否真的物有所值?同埋好似唔係好多地方有得賣,海洋見到賣500多元,有沒 ...

Tunze 吸力大,絕對好用,不過貴,Aqua Excel 吸力細d,15mm以下玻璃就冇問題。

我都有用BM,吸力大但刀片刮得麻麻地,謝謝回應