海水領域 SeaFishZone

查看: 5365|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

新魚入缸匿埋有咩計? [複製鏈接]

樓主
上次開缸兩星期第一次買左兩條魔,一條匿左兩日死,一條匿左三日死。
尋日見已養水一個月,試買另外兩條魔,又匿埋,已經第二日,我見到佢無轉過位置,check 過 no2, no3全部零,餵食無反應,我可以點?請教大家。

沙發
新魚正常都會匿埋..死會5會D水5得...NO2,3都係0會5會個硝化系統未開始過...

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
新魚匿埋正常呀
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

地板
新魚匿埋正常,如果死,咁可能係買番黎已經有病。試下唔好去集中營買,容易 d 睇到條魚既狀態。
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

用個西、西住先囉

Benny 發表於 2016-9-13 11:25
用個西、西住先囉

唔明!係咪擺佢係隔離缸咁既意思?

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2016-9-13 09:45
新魚匿埋正常呀

咁正常匿埋幾多日架?
佢地唔食野喎,頂到幾耐架?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

hkueric 發表於 2016-9-13 13:50
咁正常匿埋幾多日架?
佢地唔食野喎,頂到幾耐架?

一星期後唔食野就打定輸數。大多頂到兩至三星期。

好多嘢都無肯定答案。
有太多因素影響條魚可以餓幾耐⋯⋯⋯⋯
幼魚一日要食幾餐,成魚幾日至食一餐都得。
肥(厚身)、有態o既魚,餓幾日當然無問題,皮包骨、無態o既魚,keep半日都難。

所以買魚唔可以求其,起碼畀錢前要知嗰條係咩魚(貨源\產地、人工\野生、品種、習性、食性⋯⋯⋯⋯),再加埋揀魚o既技巧,全部都會影響你養唔養到條魚。

條魚返呢對水係指定動作,過唔過淡就睇情況。用隔魚兜茜起佢好過直車落缸,因為可以方便觀察條魚同埋馴糧,不過最好有嚿石仔或者放截膠喉落去,等條魚可以匿o下,慢慢習慣新環境。
條魚o係個海度都未必日日搵到嘢食。所以正常狀態o既魚,只要唔係B,通常都會起碼等一晚至開始試糧,就係要等佢定啲、餓啲,至容易開口。

認魚、揀魚、茜魚、餵魚,全部都係唔同o既技巧,Ching可以再爬多啲文。
樓上呢篇:新手開缸參考 (集思廣益手痕篇,希望幫到新魚友) 有無睇過?
版主G-force大師喺呢樹整理左幾篇嘢都好有用。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

hkueric 發表於 2016-9-13 13:49
唔明!係咪擺佢係隔離缸咁既意思?

用格魚箱格開條魚容易餵食。

根據你所講開缸加魚就死,冇魚狀況下養水一個月係冇用,N-cycle要有魚排泏物先會起動。