海水領域 SeaFishZone

查看: 3499|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

為什麼生物石變了白色…求教 [複製鏈接]

樓主
小弟開缸4個月,但吾知點解買來的生物石擺攞下會慢慢變左白色,感覺似死了咁款!已試過兩次情況(一次有加生物環一次冇,今次有)
燈不是長開(間吾中),究竟是水流、燈光、水中欠鈣之類營養(不太懂)、或是什麼?請問是什麼事?求救

現有養兩條魚同醫生蝦,一路正常

FOT,16”缸,EHEIM 2213瀘筒,生物環丶ZELIGHT 藍白色LED,很薄沙底

沙發
前一排石長滿藻,拿出來刷刷佢,然後放回原位,但其中有舊吾知點擺,就順手放沙係沙缸,现在魚缸上的變曬紫苔石,沙缸的那舊,應該就是你說的白色。估計同光照時間有關系

板凳
777 發表於 2016-10-9 02:28
前一排石長滿藻,拿出來刷刷佢,然後放回原位,但其中有舊吾知點擺,就順手放沙係沙缸,现在魚缸上的 ...

會是這個問題嗎?
因為我真的只有晚上才開一兩個鍾燈

地板
開缸4個月生物石一直都是白色,証明魚缸的 n-cycle未完成,如果個缸早上能直接日照幾小時,晚上開2小時可能沒問題,如果沒有就要開7、8個小時,看情況日後再加減時間。如果沒改善就可能係死石,再加舊小的生物石在旁,養番生佢。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

LOUISw13 發表於 2016-10-9 08:12
會是這個問題嗎?
因為我真的只有晚上才開一兩個鍾燈

最少8小時燈照
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

石變左白色好似唔影響是唔影響養菌數量。但點樣養到佢出紫色鈣藻就真係唔知。不過好似睇過d文,鈣藻係d石面會影響水滲入生物石入面,影響效率。
。除左美觀都無咩用