海水領域 SeaFishZone

查看: 14207|回復: 44
打印 上一主題 下一主題

點先令碟魚開口? [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
條大白眉只係食一兩口生野, 都有成個月有多

點好?

沙發
幾吋魚?
由零開始。。。

最佳新人 論壇元老

板凳
7" fish

地板
新蝶魚返黎離不開要水質良好,環境安靜,冇外來壓力,如片粒冇興趣先用生口,生口維持生命,再餓幾日用粒片再次,如果唔食重複以上動作,我初時都玩d易開口蝶,係最近買到條好有態既八線,三星期终於食少少粒粒。不過我全部都係細蝶
https://youtu.be/euhpvETfLsQ
由零開始。。。

最佳新人 論壇元老

kin0913 發表於 2016-10-27 19:07
新蝶魚返黎離不開要水質良好,環境安靜,冇外來壓力,如片粒冇興趣先用生口,生口維持生命,再餓幾日用粒片 ...

咁大碟應該點好??

最佳新人 論壇元老

LebornJames 發表於 2016-10-27 22:53
咁大碟應該點好??

唔知係咪太大, 只係輕喙

先餵生口野如急凍豐年或蝦肉,……開口後再轉粒糧,白眉其實不難開口,不過七吋是好大,我都無試過養咁大條。

最佳新人 論壇元老

ff23456 發表於 2016-10-27 23:17
先餵生口野如急凍豐年或蝦肉,……開口後再轉粒糧,白眉其實不難開口,不過七吋是好大,我都無試過養咁大條 ...

但兩樣都唔食..有時係會喙下青口, 但最後又唔食..

條魚冇任何傷口..

我養過較難開口的細八間蝶,十一哥,賓石美人b同天王仙b……開頭都是用活豐年蝦bb引佢開口,之後換大粒少少的急凍水,再比急凍豐年蝦……(生口糧粒度漸漸由小變大)。好多都成功。(例外的是八間蝶仔好固執,開口後只食活或急凍豐年蝦bb,不肯食大粒少少的水!)

LebornJames 發表於 2016-10-27 23:25
但兩樣都唔食..有時係會喙下青口, 但最後又唔食..

條魚冇任何傷口..

有無試下活豐年蝦?又或者活的蝦仔?好多金魚有賣,用來餵大魚哥d。

註:用水兹代替豐年蝦bb,唔知點解"兹"字出唔到.

最佳新人 論壇元老

都試過丫,得青口會望同咬幾口

用舊死咗嘅骨珊瑚放蝦膠一試,太大條可能未習慣咁食野,要時間適應。
由零開始。。。

最佳新人 論壇元老

kin0913 發表於 2016-10-28 08:56
用舊死咗嘅骨珊瑚放蝦膠一試,太大條可能未習慣咁食野,要時間適應。

都係, 最衰唔知邊到整舊珊瑚骨呢
king sir /C9仲冇濕糧賣(生口海鮮混合個隻)?

LebornJames 發表於 2016-10-28 12:02
都係, 最衰唔知邊到整舊珊瑚骨呢
king sir /C9仲冇濕糧賣(生口海鮮混合個隻)?

死珊瑚骨藍皮球一入門口有,另外生蟲好似有魚卵買(都可以一試)
由零開始。。。

最佳新人 論壇元老

kin0913 發表於 2016-10-28 13:15
死珊瑚骨藍皮球一入門口有,另外生蟲好似有魚卵買(都可以一試)

thanks, 我估而家係要貝殼既野, 沉起底先有食,
係水中浮浮下個d未必食

試下用活的扇貝,將肉取出後遺留在殼上的剩餘肉碎連殼給牠吃,也可以將殼的反面給牠吃微生物

Ching 係用冰青口定活青口?
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

最佳新人 論壇元老

heilin 發表於 2016-10-28 15:43
試下用活的扇貝,將肉取出後遺留在殼上的剩餘肉碎連殼給牠吃,也可以將殼的反面給牠吃微生物

會唔會好壞水?

最佳新人 論壇元老

nat 發表於 2016-10-29 22:33
Ching 係用冰青口定活青口?

冰鮮咋?