海水領域 SeaFishZone

查看: 5985|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

減No3 [複製鏈接]

樓主
有否方法快速減no3,自來水都50

沙發
搭單問問RODI 可5可將水喉水NO3減到 0

板凳
換水/No3 zero

地板
最快真係換水,樓主幾耐換一次水?
同埋個缸幾大?養緊幾多魚?

要徹底將 NO3 保持在低濃度下,總括包含有以下四種方法:

第一,要控制污物源頭
第二,用密植水草來吸收
第三,用換水來減退
第四,用適當濾材來培植出脫氮菌(厭氧菌)來消退

http://blog.xuite.net/andy_chk20 ... 4%E6%96%B9%E6%B3%95

我係珊瑚缸超過50,量過自來水都50。除左換水有冇其他方法。

Stevenwong560 發表於 2016-10-31 14:33
我係珊瑚缸超過50,量過自來水都50。除左換水有冇其他方法。

用豆豆機            

Stevenwong560 發表於 2016-10-31 14:33

其實養珊瑚 NO3 最好keep 0-12.5ppm,你50係超標四倍,養緊邊種珊瑚?同埋你養緊幾多條魚?

hkueric 發表於 2016-10-31 14:55
其實養珊瑚 NO3 最好keep 0-12.5ppm,你50係超標四倍,養緊邊種珊瑚?同埋你養緊幾多條魚?

3條小丑1條青麼2隻醫生蝦,草皮,豬腰,火柴,腦,波子,寶石花

行緊ats半個月

波子同寶石花唔開

波子同寶石花唔開

Stevenwong560 發表於 2016-10-31 17:35
波子同寶石花唔開

寶石花對水質要求高架,趁未燒賣走佢或托人暫養先,你試下入豆豆機roll 豆一排先

http://www.cmfish.com/mobile/kinds/kindetail.php?id=651

Stevenwong560 發表於 2016-10-31 17:33
3條小丑1條青麼2隻醫生蝦,草皮,豬腰,火柴,腦,波子,寶石花

你個缸幾大?幾耐換一次水?

自來水都50,咁你點換水,啲NO3都唔會降㗎喇。
要速降NO3,可以用AZ-0,詳細可以望望呢度:降解NO3,PO4葯水替代品

不過落葯水只係治標唔治本,Ching要解決問題,只可以從水源入手:
1)用RODI將水喉水轉做純水,就可以將NO3降到0,不過純水機要$,又要地方裝設,而且重有廢水問題。
2)買樽裝蒸餾水,如果你唔介意每次換水都要做運水工人o既話⋯⋯
3)轉用廁所水,都要裝濾樽等器材,又係地方同$o既問題,不過就煩少樣廢水問題。
除左呢三種方法,我諗唔到仲有咩計(ATS同豆豆都唔可能解決到水喉水NO3問題),或者要睇o下其他ching重有無咩建議。

又不過唔好睇咁耐,缸入邊長期高NO3,會另到啲生物石吸收NO3,遲少少佢地吸飽左NO3之後,就會有爆藻\苔\草o既問題。
所以如果ching堅持唔想搞水源問題,咁不如轉FOT算。

試下用廁所水

巧恩 發表於 2016-11-4 16:40
試下用廁所水

廁所水是淡水

Stevenwong560 發表於 2016-11-4 16:42
廁所水是淡水

I am sorry

其實方案一之下,仲有計唔用純水機(RODI)。
一)API出左隻叫Tap Water Filter,其實係齋DI o既濾樽,呢樹有賣。出左好多年,仲有得賣,即係佢係有效o既,但係用o既人唔多,即係功效有限。幾百蚊貨仔,算係平價之選。不過呢支嘢夠唔夠解決你水喉水NO3高到50 o既問題,我有保留。再者,如果你個缸水量大,用呢支嘢都一樣奢侈。
二)隔離版有大師淘左支淨水器返呢,就咁一棉一碳加淨水器,唔洗加泵、無廢水,聽講濾出呢o既水喉水NO3都係零!不過未聽過有其他人用,Ching想唔想做白老鼠二號,自己決定。詳細可以睇呢樹

係紅樹正

小魚毛 發表於 2016-11-5 12:03
I am sorry

其實方案一之下,仲有計唔用純水機(RODI)。

API TAP WATER FILTER 唔係已經停左產啦咩