海水領域 SeaFishZone

查看: 6741|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

各位ching養水問題 [複製鏈接]

樓主

請問一下鹽度同溫度會影響養水嗎?因為我養水已經第十天水還未爆藻,還是很清澈
已經開左過濾有生物環,化氮,水冷25度,做流,同每天開10小時燈,開缸第七天同今日都有落硝化菌
16吋缸,今天鹽度高左小小1.027(已經加了水)ph8.3

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
唔使開化氮
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
可以加一條魔魚入缸,加快Complete N-Cycle
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

地板
謝謝你版主🙏🏻🙏🏻

記得天天睇鹽度

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

我18寸缸,當年開缸都要差不多2個月,俾d耐性啦!祝你成功。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

知道, and thanks all ching

撘單問,開缸個幾月出埋啡苔同髮絲苔,請問養完水未?如果未應該點做好?咩都唔好理繼續等定點

正確黎講係養菌,温度唔影響,除非好高温,否則D菌唔易死,未有生物個水冷同化氮可以關,至於爆藻未有咁快,因為你無生物,除非加魚加糧,但唔建議,因為十日太短,起碼一個月你先落魚會安全D,硝化菌頭三日先需要日日落,之後可以一個星期先落一次。另外鹽度keep1.022 - 1.025
未有生物唔駛理ph值住,有先keep 8.1-8.3

yinsiu 發表於 2016-11-22 21:50
撘單問,開缸個幾月出埋啡苔同髮絲苔,請問養完水未?如果未應該點做好?咩都唔好理繼續等定點

個幾月可以落魔魚試同行n-cycle,入兩條細既好啦,太大或太多條你日後好難加魚

faiwong 發表於 2016-11-19 21:26
我18寸缸,當年開缸都要差不多2個月,俾d耐性啦!祝你成功。

18吋缸咁多魚好逼下,同埋你個化氮要好勁先得,你仲有D大種魚係度,唔知佢大定晒未,但大左一定唔夠位游

hkueric 發表於 2016-11-23 00:43
個幾月可以落魔魚試同行n-cycle,入兩條細既好啦,太大或太多條你日後好難加魚

其實一開始已經有條小丑同堆珊瑚,因為係不嬲養開之後換哂新生物石所以我當新開缸

yinsiu 發表於 2016-11-23 01:05
其實一開始已經有條小丑同堆珊瑚,因為係不嬲養開之後換哂新生物石所以我當新開缸

但你先前係問:養完水未?
而你未肯定養好未就加魚真係搏左D,不過你見條小丑養左咁耐都唔死同珊瑚無收都OK既

hkueric 發表於 2016-11-23 01:15
但你先前係問:養完水未?
而你未肯定養好未就加魚真係搏左D,不過你見條小丑養左咁耐都唔死同珊瑚無收都 ...

生物無事但開得唔係太好,之前已經養左成年,但我上個月又換左石留一半水…因為聽人講生物石換左就等於從新開始再養水,

yinsiu 發表於 2016-11-23 01:51
生物無事但開得唔係太好,之前已經養左成年,但我上個月又換左石留一半水…因為聽人講生物石換左就等於從 ...

換石等於重新黎過呢個說法初開缸就會,但對於你開缸一年黎講換左石唔會有太大影響,除非你換水換走好多,咁D菌就會無左好多,珊瑚開得唔好一方面係水質、放置位置既高低、水流、燈照時間夠唔夠、含鈣量等都有影響,仲有視乎你養軟定硬珊瑚同品種都好大關係。
我有個矛盾組合,海柏需要每幾日就要餵食,要大流,但成日餵水會肥,水肥會積苔,苔多會塞草皮,而豬腰、啫喱又要弱水流,我個缸又得果30吋,仲要衰到扣起背濾得九吋,諗放咩位置都幾考功夫,仲有最衰係隻葵四圍走,佢碰到D珊瑚又會令佢收,好煩。

第十四天,個缸開始爆啡藻舊石啡曬同有青草生出,現在要換水嗎?要加硝化菌嗎?因為我已經放左隻沙星同醫生蝦,好驚佢地有事😔😔岩岩check在no3 0

lewis1988 發表於 2016-11-23 16:46
第十四天,個缸開始爆啡藻舊石啡曬同有青草生出,現在要換水嗎?要加硝化菌嗎?因為我已經放左隻沙星同醫生蝦, ...

建議先清潔下塊玻璃上既苔積,然後換走1/4水,再加菌,菌要一星期落一次,換水都係

lewis1988 發表於 2016-11-23 16:46
第十四天,個缸開始爆啡藻舊石啡曬同有青草生出,現在要換水嗎?要加硝化菌嗎?因為我已經放左隻沙星同醫生蝦, ...

石上既苔可以唔理,只係外觀問題,嫌既可買食苔魚或落清苔水,但效果唔會太顯著,而且清完都係會再生

hkueric 發表於 2016-11-23 14:24
換石等於重新黎過呢個說法初開缸就會,但對於你開缸一年黎講換左石唔會有太大影響,除非你換水換走好多, ...

咁我宜家應該點做好,石上好多髮絲苔之前擦完又生番有啲仲生係珊瑚到,已經好少喂食同埋換水好似無乜用定要換密d?

沙星已經陣亡