請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3945|回復: 12

FOT轉RT一問 [複製鏈接]

論壇元老

各位CHING,請問一下FOT想轉RT,但之前個缸有落藥(銅),如果我抽起O西所有生物環,再將個缸用熱水(55度)同淡水行一星期,之後加番D沒落過藥既生物石,甘請問個缸可否用黎做RT呢?

生物石吸收過銅藥,轉rt唔得.

論壇元老

van仔 發表於 2016-11-21 14:51
生物石吸收過銅藥,轉rt唔得.

CHING, 所有生物石是冇藥,只是缸及器材有行過銅

銅糸會入儀器,玻璃,等同核電廠洩漏輻射,幾多萬年附近土地不適而種菜,好難散,但我個人又不是太信,試過用落過銅的魚缸養蝦,沒事,有無C兄看過關於銅藥的科學論文。我也想看看。

如果要試
魚街有賣d吸銅o既野(可以落去問下)~
可以空缸行水時加入去試下吸唔吸到~
另外有check 銅o既試劑 (cu+ <<見過未用過~如果真係要落野前可以check下先~)
------------------------------------------
如果可以
都係建議放左個缸/器材,收返d二手器材返黎穩陣.....
雖然麻煩d,但安心d

論壇元老

KINGKONG7311 發表於 2016-11-21 16:49
如果要試
魚街有賣d吸銅o既野(可以落去問下)~
可以空缸行水時加入去試下吸唔吸到~

TKS ching!!!!!

唔洗試,如果只是化氮,上水泵,做浪同缸(不計生物石,環)曾經落過銅,大換水幾次後吸銅綿無料到,試劑也顯示0.0mg

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

用熱水洗乾淨可以用得返無問題架,上水泵同化氮用冰醋酸浸洗一晚就ok,冰醋酸化工舖有賣30蚊一支,一支開一大桶水成支化氮放入去,如夠位可放埋上水泵一齊浸,造流泵都浸得。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

777 發表於 2016-11-21 18:18
唔洗試,如果只是化氮,上水泵,做浪同缸(不計生物石,環)曾經落過銅,大換水幾次後吸銅綿無料到,試劑也顯 ...

Tsk ching

論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2016-11-21 18:29
用熱水洗乾淨可以用得返無問題架,上水泵同化氮用冰醋酸浸洗一晚就ok,冰醋酸化工舖有賣30蚊一支,一支開一 ...

Tsk ching . 請問用冰醋酸浸果時要唔要開下個泵行一陣呀? 還是只要浸一,兩日之後洗乾淨再行幾日淡水呢? tks

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

knec0412 發表於 2016-11-21 18:42
Tsk ching . 請問用冰醋酸浸果時要唔要開下個泵行一陣呀? 還是只要浸一,兩日之後洗乾淨再行幾日淡水呢? ...

要拆開個泵浸
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2016-11-21 22:38
要拆開個泵浸

明白,tks