請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 5628|回復: 17

訂製魚缸,開錯窿 [複製鏈接]

本來想過年開多一缸珊瑚玩所以上月15號在魚街專賣魚缸的鋪頭(xx水族),訂製31寸缸
講明上水20mm下水25mm
昨日收到貨變成 上水25mm 下水31mm
所以D管件變廢品

我想問下各位ching,這樣的情況
是不是要店家幫我負責搞定?下水管?

左邊20mm右邊25mm管

左邊20mm右邊25mm管

在上落水牙咀前后加個轉細駁仔都ok la, 若貨已收
西星班, 老虎班, 火點, 黃腳立, 深水泥孟.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

如果未俾夠錢,就搵店家搞掂!
如果俾哂錢,或者已經平左俾你,當然係閣下自理啦!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

你條落水槽得2條喉呀??

比我就開多個20mm,咁25mm就做後備下水, 3孔才是正常

你"講明上水20mm下水25mm" 有否講是灰喉上水及落水??

其實你淨叫20mm 上水,實質會開只有4分灰喉(16mm)上水 , 下水25mm ,即係灰喉6寸(20mm)下水 ,
如你預用4500L/h 上水泵,都有機會落唔切水。

依家開給你是上水25mm 下水31mm ,  即係灰喉 6分上水,1寸落水 ,就合理得多。
**通常有經驗既魚友,訂缸開窿既呎寸,通常只會講 : 開4/6分/1寸/寸2/寸半灰喉窿便可

25mm =1寸
31mm=1寸半
其實你d喉用得返 去五舖買轉接位 1寸去6分 ,寸半去1寸

開大左,用多個"轉接頭"就得……未收貨魚缸舖搞,收左貨自己去五金舖配。

nat 發表於 2017-1-11 12:40
在上落水牙咀前后加個轉細駁仔都ok la, 若貨已收

收貨時,沒留意睇。
我去五金舖了解下,thanks

ybkwok 發表於 2017-1-11 13:58
如果未俾夠錢,就搵店家搞掂!
如果俾哂錢,或者已經平左俾你,當然係閣下自理啦!

俾咗錢架啦但係check貨嗰陣時就好多人,沒平過今日同鋪頭老闆講過幫我買灰吼,價錢自負

1398killer 發表於 2017-1-11 14:11
你條落水槽得2條喉呀??

係呀一條上水一條下水

kukuri 發表於 2017-1-11 14:27
比我就開多個20mm,咁25mm就做後備下水, 3孔才是正常

新手唔係好明呀下次知道架啦

arfaifai 發表於 2017-1-11 15:34
你"講明上水20mm下水25mm" 有否講是灰喉上水及落水??

其實你淨叫20mm 上水,實質會開只有4分灰喉(16mm)上 ...

師兄答得好專業呀多謝你
依家真係明白架啦,你講得好啱喎,我的泵真係4500

所以而家佢開咗25同31係啱啱好囉。

yanking200x 發表於 2017-1-11 18:07
25mm =1寸
31mm=1寸半

明白明白多謝ching

ff23456 發表於 2017-1-11 21:36
開大左,用多個"轉接頭"就得……未收貨魚缸舖搞,收左貨自己去五金舖配。

收咗貨啦咁自己搞掂啦

Yanisehy 發表於 2017-1-11 22:06
師兄答得好專業呀多謝你
依家真係明白架啦,你講得好啱喎,我的泵真係4500

yanking200x 發表於 2017-1-11 18:07
25mm =1寸
31mm=1寸半

灰喉內外牙咀:13mm = 3分
16mm = 4

20mm = 6分
25mm =1寸
31mm=1寸2
40mm= 1寸

如果個缸唔細又無2個落水孔,水隨時落得唔夠快,開大個落水孔仲好。