海水領域 SeaFishZone

查看: 4210|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

新手請教 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
各位CHING,想請問下非皮同千手突然唔開係咩原因呀?但我同缸的所有扣,澳洲皮,日皮同寶石花。。。。都KEEP住開,冇事,TKS!

沙發
Po4高…都有關系

板凳
我的的淺綠色話係非皮網上買都唔開唔知點解

論壇元老

地板
arfaifai 發表於 2017-1-16 19:23
Po4高…都有關系

因為新手,所以唔太識。想請問下是咪非皮同千手對水質特別敏感KA?因為我見我其它既皮都正常開,而非皮同千手就冇開2,3日了,而且千手重有D似溶既情況。我新開缸太概2個月,一直都冇換水,只是加水,因為見到依2隻珊瑚唔開,所以最近換左大概1卅4水(我30背滴,約150L水)
之前見有爆NO2,但現在的所有啡台消失左9成,只見青台係石上。

knec0412 發表於 2017-1-17 12:26
因為新手,所以唔太識。想請問下是咪非皮同千手對水質特別敏感KA?因為我見我其它既皮都正常開,而非皮 ...

水要定期換d珊瑚先會靓.....
千手睇咩千LO~日千要keep元素 kh,mg,ca果d lo,,另外np要好低~
非皮就.....要定水掛.......

另外ching係加淡水@@!?

knec0412 發表於 2017-1-17 12:26
因為新手,所以唔太識。想請問下是咪非皮同千手對水質特別敏感KA?因為我見我其它既皮都正常開,而非皮 ...

經驗上,我只遇過非皮唔開花,想當年還用緊two little fish 除po4 , 雖然貴,但最後都係買黎用,用了幾日後,非皮自自然就開花了

論壇元老

KINGKONG7311 發表於 2017-1-17 14:31
水要定期換d珊瑚先會靓.....
千手睇咩千LO~日千要keep元素 kh,mg,ca果d lo,,另外np要好低~
非皮就 ...

係呀,換水就開鹽,但之後水蒸發左,之後就加淡水

論壇元老

arfaifai 發表於 2017-1-17 16:29
經驗上,我只遇過非皮唔開花,想當年還用緊two little fish 除po4 , 雖然貴,但最後都係買黎用,用了幾日 ...

TKS,等我今晚試下先