請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 46858|回復: 52

膠膠地12"內置冷暖背滴缸   [複製鏈接]

說早前暑假去旅行後搞到12吋背滴返左缸,因水冷唔夠力高溫置死諗仲開過隻新缸搵人做埋個水冷起入面,仲用傳說中比玻璃更高清既亞膠力做缸

試試效果如何

補充內容 (2017-5-11 06:08):

可解釋下個設計?

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

個內置水冷壞咗咪好麻煩
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

faiwong 發表於 2017-1-25 16:15
個內置水冷壞咗咪好麻煩

唔煩, 掉咗買過.

反而係水冷本身行起有冇生熱, 貼著膠板會唔會令膠片變形, 又會唔會對沖咗降溫功能, 於是不停開而降唔到溫?

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

FWC 發表於 2017-1-25 17:17
唔煩, 掉咗買過.

18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

faiwong 發表於 2017-1-25 16:15
個內置水冷壞咗咪好麻煩

佢個設計將個水冷會左起底,要整就要清缸反轉維修對於12吋缸都唔會好難,我自己本身都差唔多每一,兩個月都清缸大清,順手排下珊瑚

而且我諗一年唔會壞好多次掛

FWC 發表於 2017-1-25 17:21
反而係水冷本身行起有冇生熱, 貼著膠板會唔會令膠片變形, 又會唔會對沖咗降溫功能, 於是不停開而降唔 ...

佢做既時候都有預留空間散熱
器材冇直接接觸魚缸底的膠板,中問有空位再加左隔溫物料
而且有兩把扇散熱,右面入風左面出風

FWC 發表於 2017-1-25 17:21
反而係水冷本身行起有冇生熱, 貼著膠板會唔會令膠片變形, 又會唔會對沖咗降溫功能, 於是不停開而降唔 ...

另外膠板變形都有問,聽佢意思因幾面都有板互相"猛"住,因張力問題唔會變形
而且佢自己之前都有個缸同樣做法及測試過水冷效果

oscar10645 發表於 2017-1-25 16:00
可解釋下個設計?

個設計主要係同背滴差唔多,只係張主缸位置升高(前面)而且把水冷製冷的器材收起底部
而背面過濾位置做到落底,再將前面底部器材的致冷片陪份直接裝落背滴中間底部當行水時直接製冷

其實點解要連成一體? 位置問題?

FWC 發表於 2017-1-26 09:52
其實點解要連成一體? 位置問題?

主要係對上一次反缸由於水冷導致,覺得有幾個問題導致
1.缸細燈又勁照到推水冷條喉起藻,仲沖左入機身搞到塞塞地

2.水冷要用水泵推,太細揚程唔夠力,
   用左隻400l/h對於大缸冇問題但我12"就好唔同水溫分分鐘高一兩度

二十幾升水比兩個400l/h泵不停煲,水冷大打折扣

3.位置的確係其中一個因素,開得細缸都未必有多位我個位置大fit
    我個缸放起個凹位,3面都係牆水冷一定放後面根本散唔到熱

論壇元老

個缸邊度做呀?做幾錢呢?

Killer 發表於 2017-1-26 17:44
個缸邊度做呀?做幾錢呢?

個缸搵人訂做既,價錢方面收左我試用價700蚊
幫我做個個人有意做落去,打算幫人做缸
之後收幾錢就未知

論壇元老

膠膠地 發表於 2017-1-27 23:58
個缸搵人訂做既,價錢方面收左我試用價700蚊
幫我做個個人有意做落去,打算幫人做缸
之後收幾錢就未知