海水領域 SeaFishZone

查看: 4555|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

有信譽魚鋪一問 [複製鏈接]

樓主
請問各位師兄平時去邊買魚?
有無邊間系信譽好?

沙發
我家附近的餐廳,毎逢平,靚、正的也很快執笠,奸商奸商,邊有特別好、間間差不多,如果系新手,踪合幾個朋友感覺有處不太誠實,東九龍 海X,同網店XX寶。最終自己分析。魚街最好X旺、明碼實價,魚種又多、任睇吾買無炸型。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
魚街9成的魚舖都正正當當

除左1間非常之黑的,普通帝可寫成聖帝,又$500一條黑背心,$480一件草皮

不過,幫襯的大有人在
暫時停賽

地板
calvinfff 發表於 2017-2-17 06:49

除左1間非常之黑的,普通帝可寫成聖帝,又$500一條黑背心,$480一件草皮

同意

calvinfff 發表於 2017-2-17 06:49

我琴日見到黑背心$480喎!真係當人水魚

邊間?

最佳新人 活躍會員

無話邊間信譽好,間間都差唔多,買魚憑經驗,中過伏就會叻d,個人經驗除咗睇魚態,亦要留意佢同缸,有懷疑就忍忍手,魚鋪魚流量高,有病痛亦唔出奇,只要養耐咗夠經驗就唔係想像中咁可怕,加油

jjmouse 發表於 2017-2-17 11:01
邊間?

黑店,全魚街最黑個間鋪

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

需然我現在很小去日X買魚,但我都覺得佢最老實,因為明碼實價,希望其他魚舖多多學習。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

東九龍海x d魚ok嫁不過唔係留比你買😂果到買魚要搵熟人掂單

信魚舖不如信自已!
我覺得老一輩魚店o既做生意手法,都係當啲客係水魚咁劏。可能因為以前競爭唔大,佢地有穩定o既客源,資訊又唔流通,識最多o野o既就係佢地呢班內行人。所以佢地寧願等啲客死多啲魚,交多啲學費,咁佢地至有生意......

我記得自已決定跳海嗰陣,有一間魚舖個老闆咁同我講:「你幫襯我開缸,我包你兩日就可以加魚。不過你一定要幫我買魚,唔好去其他魚舖。我有個客唔聽我講,結果養親都死......」我慶幸自已都有做過功課至行落魚街,聽老闆吹完之後,禮貎咁應左佢一聲,之後無再踏足佢間舖頭一步,而無耐之後,佢間舖亦都喺魚街上消失左。

雖然話「今時今日咁o既服務態度......」,不過每間魚舖都有佢自已o既生存之道,試過有新店就算你唔買嘢都畀包嘢你飲,可惜都玩得唔耐!海X主要係做批發,拆貨落魚街,同埋啲幫襯開o既熟客,已經夠佢做,佢門市價平過魚街,咪即係同自已啲客爭生意。不過佢返魚快又多,而且有時有啲特別魚種又的確係「只此一家」,所以行過望望咪當開o下眼界,唔需要當人大奸大惡。

自已做好功課,唔好係咩魚都未知就畀錢,就已經慳好多學費。驚畀人呃而唔落魚舖,其實只係剝削左自已選擇o既機會。