海水領域 SeaFishZone

查看: 3583|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

想請教各位高手關於如何在珊瑚缸內捉魚上來 [複製鏈接]

樓主
因為我本身珊瑚缸48吋,內有珊瑚及生物石。缸內大部分都是吊科,但不知可解條黃肚藍吊及珍珠帆吊周不時就啄皮革及紐扣。每當皮革開得最盛放出唒鬚的時候,個兩條吊就啄!依個問題我已經試過用捉魚箱,魚絲及抽出大半缸水都捉唔到。所以想請問各位師兄仲有其他方法嗎?依兩條吊已經被佢困擾好耐。一

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
捉魚箱加內放紫菜

板凳
may414 發表於 2017-3-15 20:01
捉魚箱加內放紫菜

我已經試過紫菜同魚糧,但佢地精個鬼!唔游入去

地板
可否大膽假設咁做:將化氮機熄咗一段時間令缸內氧氣不足,之後D魚應該會游上水面吸氣!咁會否容易捉但會否影響到珊瑚?

4點鐘起床用電筒捉試試

巧恩 發表於 2017-3-15 20:59
4點鐘起床用電筒捉試試

好!又試吓先

夜晚關晒燈等D魚訓左2個鐘左右,一野爆燈捉佢地,突然爆燈佢地會睇唔到野,維持幾分鐘,如果係石後就用野了一了佢出黎,再捉佢
深水寶石 ,藍點古b,麒麟仙,金毛巾b,澳洲仙,紫火鳥x2 ,火焰仙,檸檬批,黃吊,藍吊,藍眼吊,公子小丑 ,士多啤梨,雙色士多啤梨,金較剪古b,紅番古b,藍魔,醫生魚,醫生蝦,性感蝦,黑海參,虎紋海參,紫海兔,紅海星
豬腰  寶石花 提子 黃火柴  茉莉花  大手星花 螢光水桃花 菇 雞冠 皮革 橙海棉 藍柏 縷扣 人工角 雙色紅奶咀葵

honik 發表於 2017-3-15 21:17
夜晚關晒燈等D魚訓左2個鐘左右,一野爆燈捉佢地,突然爆燈佢地會睇唔到野,維持幾分鐘,如果係石後就用野了 ...

唔該師兄