海水領域 SeaFishZone

查看: 2740|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

準備換缸 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
小弟今個月準備換缸
舊缸150X40X80 滴漏缸連木柜  ,
基於安全理由和想換闊少少
訂了一個150X50X85缸 加2吋厚不锈鋼架, (總容量約750L)
新缸日內會造好, 而家有少少問題想大家俾D意見:

SKIMMER: 而家用緊RED DEVIL RDC850 換左AB泵 2000L/H
               想upgrade 有咩好選擇? budget $3000
               H&H 好唔好?

上水泵: 而家用緊NJ 8000 ,
           除左PJ11000 外有其他選擇嗎?

UV燈: 因為唔想買泵, 如果用兩支AA 28W O唔OK?

最後係想問下駁灰喉問題,  因為舊缸全部喉都有落膠水,
但前幾日同魚友吹水, 佢話佢冇用膠水駁喉, 其實得唔得?
有幾多CHING係唔落膠水?      

多謝解答

2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面
150X50X85 滴漏缸
Pump: NJ8000
Skimmer: BP-200AC

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
1) H&H 都係一個幾好既選擇。
2) 行多個newjet,分兩路上水, (假如有一個泵瓜左,仲有一個泵頂住)
3) uv睇水量 ,A*質量一般。用好少少啦。
4) 駁喉呢樣野 --->各施各法,如果有朝一日,訓醒見屋企變水塘,唔好問點解人地得,自已吾得。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
上面喉要用膠水啦。加個活接。第日想轉出水話轉就轉到。下面我就冇用膠水
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

地板
1398killer 發表於 2012-7-23 08:53
1) H&H 都係一個幾好既選擇。
2) 行多個newjet,分兩路上水, (假如有一個泵瓜左,仲有一個泵頂住)
3) uv睇 ...

除左H&H 有乜好介紹?

2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面
150X50X85 滴漏缸
Pump: NJ8000
Skimmer: BP-200AC