海水領域 SeaFishZone

查看: 3100|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

玻璃管海水素問題 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
有冇ching一直用開呢隻$8定$9一支既玻璃管海水素,我同我朋友一齊係生X買左支,落完之後大家不約而同一齊係咁死魚,請問有冇ching有同樣情況發生過?支野會唔會過期?thx

沙發
我也試過好似師兄咁情況!

明查暗訪之下得出這原因不過未知是否真正原因;

呢支東西在什麼生物都未有用才有效用!
因為佢係一支營養劑,潻加嘅時候菌類會大量繁殖,
繼而耗氧量亦大增好幾陪!
魚魚係好容易因缺氧而死亡,
消化細菌亦好容易喺這個環境之下大量死亡而產生毒素!
魚兒也好容易中毒死亡!

板凳
Tsimhim 發表於 2017-7-25 03:57
我也試過好似師兄咁情況!

明查暗訪之下得出這原因不過未知是否真正原因;

但之前落過都冇咁情況,如果係冇魚既情況下用(即開缸養水時用),冇魚又何來製造消化菌?

地板

因為佢係Nutrition ... 只提供給細菌營養!
菌其實無處不在, 未有生物時添加此營養劑就是要令到細菌由小量變成多族群!
當消化系統到一定成熟時理論上不應再加任何營養劑!
例:一家三口只吃四餸一湯一餐便足夠;但突然間這一餐改為40送10湯!
這一家三口如何左一餐內把它吃完呢!多出來的食物會怎樣呢相信定必腐爛變壞最後產生毒素!
這個好可能就是死魚的原因!

大家研究下

Tsimhim 發表於 2017-7-31 03:15
因為佢係Nutrition ... 只提供給細菌營養!
菌其實無處不在, 未有生物時添加此營養劑就是要令到細菌由小量 ...

明白,但我想知只係呢隻海水素係咁,還是其他牌子既海水素都係咁呢?例如"fish solution"

其實大部份添加劑都係大同小異.....只不過濃度不一樣!

只不過濃度冇咁大,在四餸一湯下加多一碟叉燒, 影響應該冇咁大!
就可能有些幫助.....

因為我之前每次加魚就會爆一支蜂皇漿, 結果死魚數量,相信足夠我起一座寺廟,
比我自己出家還10世都還唔晒!
最後冇再加硝化菌先至可以還俗,殺生數量也少左!

如果真的想加消化細菌,用光合成那種會比較好啲!
純屬個人見解