請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 5297|回復: 15

湯臣 飼養心得一問 [複製鏈接]

我想請問各位大大有關湯臣 神仙的問題
由於網絡上基本上找不到任何有關湯臣 神仙的飼養要求等文章

有一篇文章說 湯臣 神仙 性情溫和 適應力強 容易開口  算是容易飼養的神仙魚

這是真的嗎

這魚對NO3的承受能力 會否比太后強? 網上說太后對NO3 非常敏感
水溫方面 如果夏天魚缸水30度 沒有水冷   這魚可以活下來嗎
這魚易養嗎?水質要求高嗎?

如果各位大大還有其他飼養湯臣 神仙的心得 求求大大告訴我

湯臣唔係吊黎咩

你當太后咁養好d

性情溫和呢様已經唔多啱啦

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

一般混種魚都比較惡,以我果條來說,一入缸就已經打底同Size裴濟魔及大半寸三角黃吊!

至於NO3承受能力,其實純魚的話,冇話承受唔到高NO3,只係魚既色水靚唔靚,水温亦如是,
簡單來說,如果NO3高,水温高過28度,你就唔好期望條魚會靚色!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

冇水冷就唔好養啦。我q缸有排冇水冷,試過草莓都死。

多謝各位大大的心得
看來 神仙魚 要求還是很高
我現在養緊 細藍紋 日本吊 細炮彈
如果湯臣那麼兇 其他魚一定會被打死

agogomm 發表於 2017-7-29 00:49
多謝各位大大的心得

惡起上黎藍紋都可以好惡,永遠都係邊條惡就捉邊條收監,

或者轉過另一個景

也是有道理的
還在掙扎中
心裡很想買
但價錢太貴 不能隨便亂買

agogomm 發表於 2017-7-29 00:49
多謝各位大大的心得

都話湯臣係吊類 唔係仙類囉

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

過左夏天冬天養,冬天養定,係夏天時就比較易過
返工冬眠放工失蹤善良熊

Rock仔 發表於 2017-7-29 19:40
都話湯臣係吊類 唔係仙類囉

師兄湯臣呢個名唔係淨係得吊科有
仙科都有,仲要係混種(太后混藍仙)
多D行下魚街或上網睇舊文啦

Teddy 發表於 2017-7-29 21:18
過左夏天冬天養,冬天養定,係夏天時就比較易過

謝謝大大分享心得
讓他慢慢適應 也是有道理
深秋開始涼就行動@@~~

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

agogomm 發表於 2017-7-30 03:05
謝謝大大分享心得
讓他慢慢適應 也是有道理
深秋開始涼就行動@@~~

冬天養最小可以靚半年啦
返工冬眠放工失蹤善良熊