請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 11830|回復: 31

滅偏蟲 [複製鏈接]

有什麼鱼可食偏蟲?

七星孤可以試下啵,師兄

F-kaka 發表於 2017-7-29 18:21
七星孤可以試下啵,師兄

乜樣?

Ching,扁蟲可以好快KO全缸珊瑚,做嘢要快手!

化武操作簡單直接,不過只可以殺成蟲,唔可以殺死蟲蛋,適宜作為第一波治療。呢幾雙藥水都唔難搵:
1) Coral RX
2) Flatworm Exit
3) ReVive

生物武器選擇唔多,而且效果比較慢,只適宜做後援,或者災後的防預。
魚:狐\龍做到嘢,比較多人推薦係六線狐,其他就可能就要Ching自己試。
蝦;一般都推薦薄荷蝦

終極武器係機械蝦,不過留意佢只可以做「浸浴式」治療,因為機械蝦係non-reefsafe,食完蟲之後就會食埋件珊瑚。
機械蝦SPA:以獨立缸或隔離兜操作,重點係唔可以畀啲蝦入主缸。把中焦的珊瑚起出主缸,放入蝦缸等啲機械蝦做嘢,見咁上下清咗啲蟲同蛋就要起翻件珊瑚出呢。寧願一次清唔晒再做第二次,唔係病人就會變死人!

初起可以試o下齋用生物武器;己經擴散傳染,就要化武器+生物武器;情況嚴重,就要起珊瑚做「蝦SPA」,不過點「善後」班蝦醫生,就要自己諗諗。
呢幾篇嘢值得參考:
1)扁蟲,扁蟲蛋個樣 SPS 頭號殺手
2)你還在為扁蟲和紅火蟻而煩惱嗎
3)我來了,你們都得死~~~扁蟲、海兔之生物剋星
4)AEFW及治療

小魚毛 發表於 2017-7-30 11:25
Ching,扁蟲可以好快KO全缸珊瑚,做嘢要快手!

化武操作簡單直接,不過只可以殺成蟲,唔可以殺死蟲 ...

多謝 ching 的詳细報告。

其實用藥來殺偏蟲係咪最好方法 ?
eg . Flatworm Exit

成件珊瑚拎起淡水浴3~5秒鐘ko偏蟲,快靚正

有無 Ching 用過KZ 扁蟲藥 ?
可分享用法 ?

最安全都係六線狐

edlsang 發表於 2017-8-1 12:42
有無 Ching 用過KZ 扁蟲藥 ?
可分享用法 ?

Kz flatworm係用喺sps flatworm, 對一般成缸生的扁蟲無用!

同埋KZ就算對sps flatform 都唔知有無用!

我有三條箭狐,

另一條https://reefapp.net/lex/details/cirrhilabrus-lubbocki

宜家扁蟲絕跡!  另外六線狐勁惡,一係ko全缸細魚,小心!

lcktemp 發表於 2017-8-6 12:05
Kz flatworm係用喺sps flatworm, 對一般成缸生的扁蟲無用!

同埋KZ就算對sps flatform 都唔知有 ...

我是 LPS 缸 。

edlsang 發表於 2017-8-6 14:20
我是 LPS 缸 。

試養箭狐喇!  總之,唔好買KZ,哂$!

lcktemp 發表於 2017-8-6 14:32
試養箭狐喇!  總之,唔好買KZ,哂$!

ching 箭狐除了食扁蟲外,仲会食什麼?

edlsang 發表於 2017-8-6 16:09

其他狐魚或蝦類都有可能,最穩陣先用吸管清一大部份,再用flatworm exit,準備活性碳同換水!

edlsang 發表於 2017-8-6 16:09

狐科主食咪蝦、蟹、貝之類o既無脊椎生物,所以如果Ching個缸有呢類生物,咪盡量搵條細過晒佢地size o既幼魚囉。

不過再提Ching一句,齋落藥或者齋用口(生物治療),都唔足夠根治偏蟲,好多老手都「玩」幾個月甚至大半年至斷尾。如果唔係,就唔會有咁多討論資料畀你睇到。

所以如果有「最好」、「最方便」、「最直接」、「最有效」o既方法,記得通知聲!

小魚毛 發表於 2017-8-7 23:52
狐科主食咪蝦、蟹、貝之類o既無脊椎生物,所以如果Ching個缸有呢類生物,咪盡量搵條細過晒佢地size o既幼 ...

haha , thank you .

小魚毛 發表於 2017-8-7 23:52
狐科主食咪蝦、蟹、貝之類o既無脊椎生物,所以如果Ching個缸有呢類生物,咪盡量搵條細過晒佢地size o既幼 ...

六線狐會咬蚌 ?

買了條六線狐 ,吾覺扁蟲小左.......

用KZ flatworm 兩星期亦不見效果........

究竟點撹好 ?!

就算用藥都唔一定有效,用生物治療更加講唔埋,點都要撞o下手神。
你個缸幾大?災情有幾嚴重?又蟲又蛋,一條夠唔夠做嘢?試o下西起條魚,唔餵佢,放件中咗蕉o既珊瑚落去,就知佢做唔做到嘢。
樓上己經有Ching提過唔好嘥$買KZ
咩牌子都好,除蟲藥最好都唔好成缸落藥,起出呢遂件浸最好效果,啲蟲會由件珊瑚上跌落呢,跟手連水倒走佢,乾手淨腳。就咁成缸落藥,啲死剩種就算跌落缸底,到藥效一過又會再感染⋯⋯
就算起出呢浸,都多數唔會做一次就搞掂,起碼要「翻兜」幾次至斷尾,無可能落條魚、滴o下藥水就得。

小魚毛 發表於 2017-8-23 12:27
就算用藥都唔一定有效,用生物治療更加講唔埋,點都要撞o下手神。
你個缸幾大?災情有幾嚴重?又蟲又蛋,一 ...

珊瑚反而吾覺有 , 但好多癡住缸玻璃及生物石...........

六缐狐落缸已藏身了。珊瑚缸好難捉上來㗎 !