海水領域 SeaFishZone

查看: 3544|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

NANO 缸設備數問 [複製鏈接]

樓主
缸約14吋高, 2.5-3吋有橫擔, 長約13.5寸, 闊約10寸,
想約菇, 草皮, 至中級珊瑚, 2條魚仔, 放房, 需要極靜, (夜晚可能會關器材)

1) 要化氮嗎?內置化氣又有橫擔頂住 (1吋), 1係入D 極細既化氮? 或者外掛式?(會唔會漏水?)
2)如果內置化氮, 要計好數, 因為有可能頂住燈位...
3)要放頂濾嗎?

五年前玩過下幾年..而家有咩器材己經唔係好知了...請高手指教.

沙發
"夜晚可能會關器材", 算把啦, 養黎做咩
睇魚魚
https://www.flickr.com/photos/162333693@N04

板凳

普通缸就用掛濾,水量少,開冷氣溫差大,唔通又暖管又水冷機??  LED燈可以時間制控制,
化氮唔用都得,兩星期換1/3水,但可能幾日爆一次啡台

地板
THANKS...諗緊用唔用TUNZE 9001 ...好唔好?