請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 5175|回復: 7

3年珊瑚缸之前冇DIP開珊瑚,現在DIP 番有冇用? [複製鏈接]

請問CHING

3年32"RT珊瑚缸之前冇DIP開珊瑚,如果現在拿出來DIP 番有冇用? 對魚有冇影響?

因有時深夜見到珊瑚要捉蟲.  

麻煩哂!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

成缸都有點dip
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2017-9-12 23:49
成缸都有點dip

thks,  成缸點dip? 請教下?係未每件珊瑚拿出來dip.生物石太多是否也拿出來dip? thks

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

蟲可以dip死蛋未必得
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

買d生物去捉吧; 如雀科魚, 蝦, 蟹。。。

Messi_sunshine 發表於 2017-9-13 13:31
買d生物去捉吧; 如雀科魚, 蝦, 蟹。。。

thks a lot

「成缸都係」,dip仍然係必要,起碼要止咗咳先。dip就一定要起珊瑚出缸呢浸,生物石都一樣,係大工程,不過要做嘢就要咁。
dip完之後就再用生物對付蟲蛋。
如果唔dip而就咁放生物落缸,真係唔知要放幾多至做到嘢。

又不過樓主最好check清楚係咩蟲先,就咁多蟲唔一定等於對珊瑚有害,一定要見到啲珊瑚被咬(退色、脫皮),咁至可以肯定係蟲災。

小魚毛 發表於 2017-9-13 22:22
「成缸都係」,dip仍然係必要,起碼要止咗咳先。dip就一定要起珊瑚出缸呢浸,生物石都一樣,係大工程 ...

thank you so much.  就係發現雙色寶石花退色,馬上行動先。