海水領域 SeaFishZone

查看: 3794|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

豆豆一問 [複製鏈接]

樓主
各位c兄,我咁咁開始煲豆,頭一次落10ml 之後10日到加10ml,1個月後加到40ml後開始死魚最後死左8條,剩返2條但係都呼吸急速收埋口差唔到死了!我以咖應該點做?

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
途中有冇做過其他野~

板凳
有一晚想換毛刷,搞左成晚!

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
你個魚缸有幾大??

32"X18"X30"   沙缸26"X15"X20"

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

原本養開幾多條魚??
有冇度開水 no2, no3 幾多??

10條 no2 0  no3 30  以咖2條 no2 0 no3 5

今日條死剩種食返粒糧!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

換毛刷搞左成晚無化氮,無化氮咁你有無打大氣落缸,可能係唔夠氧
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

正常豆豆不會affect 魚, 而且ching加得好慢, 應該唔是豆的原因已死魚.

生缸? or 舊缸養定左才加豆啊???

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-8-9 08:36
換毛刷搞左成晚無化氮,無化氮咁你有無打大氣落缸,可能係唔夠氧

一直有打開大氣

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

咁係水質問題,你每日餵幾多次魚,幾耐換一次水。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

pat_shiu 發表於 2012-8-9 15:24
正常豆豆不會affect 魚, 而且ching加得好慢, 應該唔是豆的原因已死魚.

生缸? or 舊缸養定左才加豆啊???

我覺得應該分量多左,幾日前我將豆豆樽攞走一半分量,條背心仔先食返野!

一日一次 2星期換20分1 水

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-8-9 23:15
咁係水質問題,你每日餵幾多次魚,幾耐換一次水。

反缸後加過幾條魚除左條黑背心其它全部第二日就死晒!以咖个缸既水質NH3>0.no2,0,no3,5,po4,0,ca,420,鎂1160ph8,1kh7温度27度.究竟邊度出現問題呢?會唔同po4有關?定係只豆豆太毒?