請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 25575|回復: 21

小形滴漏 [複製鏈接]

18X8X16滴漏

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

上水泵300L/H?  個化氮呢?  
暫時停賽

見到魚街有套同樣設計, 一體式玻璃小形滴漏

不錯啊,
火花,太后,皇帝,西非,紫月,藍咀,公子*4

Pm 92387352

師兄 請問幾錢同埋只有一種尺寸嗎?

亞加力缸?

最佳新人 活躍會員 論壇元老

賣定分享??

鹹濕仔 發表於 2017-12-19 18:14
亞加力太薄。。。等倒塌,吾夠力㗎

Pongyeung 發表於 2017-12-19 21:08

師兄:幾正喎

Pongyeung 發表於 2017-12-19 21:08

師兄:請問你個缸係訂造定係現貨,請問係邊度買?

睇水位,停泵時隨時底缸會爆滿,要買定地拖…

arfaifai 發表於 2017-12-20 11:13
睇水位,停泵時隨時底缸會爆滿,要買定地拖…

https://youtu.be/mIbI7Vs7DOw

Pongyeung 發表於 2017-12-20 16:36
https://youtu.be/mIbI7Vs7DOw

短片中既魚缸呎吋,與上圖不同…
第一,18寸缸用300L上水泵,夠嗎?1000L以上係基本!
第二,假設增大上水泵,尾倉抽水快導致乾泵,要加多d水的話,停泵時就會滿瀉。
第三,尾倉細儲水量太少,水蒸發量大,水位急降快,每天都要加水,否則過兩天就可能會乾塘燒泵,冬天開暖管時就更加明顯!
第四,無預留空間放暖管及化氮,設計上依養淡水魚規格!
養魚設備係長時期應用,取決實而不華,魚街好多迷你套缸Display可以養珊瑚,你認為真係可以維持長時間嗎?
亞加力膠缸,售價一定比用玻璃貴…

arfaifai 發表於 2017-12-21 11:50
第一,18寸缸用300L上水泵,夠嗎?1000L以上係基本!
第二,假設增大上 ...

👍👍

arfaifai 發表於 2017-12-21 11:50
第二,假設增大上 ...

第一, 我又冇話用幾多L上水泵
第二, 我就係買咗好多地拖未有機會用
第三, 個倉係得咁細,你想個尾倉有幾大, 4呎

補充內容 (2017-12-21 15:51):
第四,魚街大把嗳簧放得落 養幾條魚唔用化淡有咩咁出奇!

補充內容 (2017-12-21 15:55):
你鍾意實而不華咪實而不華囉!你鍾意去魚街買套

補充內容 (2017-12-21 15:56):

好正呀. 淘寶?
而家大陸市場好大,新品不斷.
40x20x24; FOT, Ecotech Vectra M1, Maxspect Gyre 250, Vertex Omega 150, SERA 10L
番茄(16-3-09),  藍圈(23-10-09), 背心1(20-12-09), 雙印蝶(1-2-11), 檸檬批(17-09-10), 藍仙仔(02-12-11-Jul15),巴西石美(16-12-11).大紅海金蝶(7-1-12),小紅海金蝶(13-12-11),金眼吊(02-06-14to07-10-21),灰仙b(2014),背心2(2015),小双印(Dec16),金毛巾(Dec16),南澳藍面(Dec17),金毛巾2(Nov20)

Pongyeung 發表於 2017-12-21 15:29
第一, 我又冇話用幾多L上水泵
第二, 我就係買咗好多地拖未有機會用
第三, 個倉係得咁細,你想 ...

買咁多地拖,都要等停泵才有機會用喎,我只是講出潛在風險,你可能係老手當然唔怕拖地啦…
而且又真係想知你個缸行為多L泵喎,反正擺出來分享,不如貼既你個缸既日常運作,係唔係真係養到魚先講啦…不過賣缸既人通常都識養魚既…除非唔係